Aktualno: David Byrne, Ezra Koenig, K.Flay

 

Ostalo je tek malo više od 2 tjedna do izlaska albuma Davida Byrnea – American Utopia. Nakon pjesme Everybody’s Coming To My House ovih je dana pušten i drugi najavni singl This Is That, nešto lakša stvar koja na pijanu prati autorovu igru riječi o važnosti glazbe u svakodnevnom životu. Dok je prvi singl nastao u suradnji sa starim frendom i suradnikom Brianom Enoom, novu pjesmu je pomogao snimiti ambijentalni electro glazbenik Daniel Lopatin aka Oneohtrix Point Never. Nakon izlaska albuma Byrne ide na veliku svjetsku turneju u sklopu koje će nastupiti i u Zagrebu gdje ćemo ga 25. lipnja gledati na INmusic festivalu.

Novinar Rolling Stonea nedavno je iskoristio priliku i pitao ono što zanima brojne fanove, postoji li mogućnost da se Talking Headsiponovno okupe?

 To je vrlo kompleksna stvar. Vidimo što se najčešće događa s izvođačima u takvim situacijama – povratak započne kao spontano okupljanje pa se nastavi u nedogled i bez ideje. Malo je grupa poput, recimo, Pixiesa koje tek sada dobivaju odavno zasluženo priznanje. Kod većine bendova ponovno okupljanje samo potvrđuje činjenicu da više nemaju što za reći i da igraju na kartu nostalgije. A mene to ni najmanje ne zanima.

Ezra Koenig, frontmen i autor većine pjesama Vampire Weekend, poznat je po tome da često radi i na drugim projektima, pa je tako ovom prilikom skladao temu I Promise You za polu-animiranu komediju Peter Rabbit. U filmu pjesmu izvodi glumac James Corden koji je dao glas glavnom liku, dok je Koenig svoju originalnu verziju pustio van uz podnaslov Ezra’s Demo. Za razliku od dotjerane filmske verzije, njegova snimka zvuči skromnije i indie, ali ima i poseban uplifting sound koji jako podsjeća na Beatlese. Istovremeno, njujorški rockeri Vampire Weekend dovršavaju 4. studijski album koji treba izaći ove godine.

Još jedna zapažena filmska numera izašla je prije nekoliko dana. Američka kantautorica Kristine Flaherty, koja preferira da je zovu skraćeno i u rimi K.Flay, snimila je pjesmu za reboot popularnog kino serijala Tomb Raider. Singl Run For Your Life prilično je alternativna industrial stvar koja dinamikom simbolizira duh priče, dok s kompozitorske strane podsjeća na skladbu kakvu je Jack Whitesvojevremeno napravio za Jamesa Bonda. Produkciju potpisuje Ricky Luna, specijalist za filmsku glazbu, poznat i po tome što je producirao hit Lost On You pjevačice LP. K.Flay je lani objavila album Every Where Is Some Where koji joj je donio dvije nominacije za Grammy.