Aktualno: Lily Allen, Franz Ferdinand, Belle And Sebastian

 

Nova stvar Lily Allen izašla je u prosincu i najavila njezin povratak nakon 3-godišnje pauze i nešto slabijeg albuma Sheezus. Izlazak singla Trigger Bang pratila je manja kontroverza jer ga je, izgleda, sama pjevačica pustila da prvo procuri na internet pa tek onda službeno objavila. U pjesmi gostuje grime MC Giggs i oboje se kroz nju prisjećaju svojih divljih mlađih dana. Produkciju potpisuje Benjamin Garrett, poznatiji po imenu Fryars, a singl je prva najava albuma No Shame koji treba izaći početkom ljeta. Ovih je dana dovršen i video koji na romantičan način prikazuje zapravo vrlo brutalno odrastanje mlade pjevačice. Ako je suditi prema aktualnom singlu, Lily bi se, okružena dobrom studijskom ekipom, opet mogla vratiti iznadprosječnom i vrlo osobnom pločom.

Škotski dance-rockeri Franz Ferdinand u veljači će objaviti peti album Always Ascending, ujedno prvi nakon što ih je napustio jedan od osnivača, gitarist Nick McCarty. Ploča je snimana u Londonu i Parizu, a za produkciju se pobrinuo Philippe Zdar iz francuskog electro dvojca Cassius koji je nove materijale učinio vrlo plesnima. Naslovna je pjesma tako prava disco stvar, dok ostala 2 najavna singla svjedoče da je bend trenutno svirački uigran i vrlo raspoložen. Pjesme Feel The Love Go i Lazy Boy lako ulaze u uho i vrte se oko snažnog rifa prepoznatljivog za Franz Ferdinand. Jedina zamjerka je nedostatak stihova, odnosno korištenje tek po jednog stiha koji se kao parola ponavlja kroz pjesme, što je zapravo oduvijek bio manji problem benda.

Još jedna škotska grupa trenutno je vrlo aktivna. Indie folkeri iz Glasgowa Belle And Sebastian odlučili su svoj novi album izdati u 3 dijela, odnosno podijeliti na 3 EP-ja za koje se nadaju da će lakše doprijeti do publike. Tako od prosinca do veljače svakog mjeseca izlazi po jedan EP, a svi oni zajedno predstavljat će konceptualnu cjelinu pod nazivom How To Solve Our Human Problems. Prema riječima frontmena Stuarta Murdocha ideja ovog projekta je spoznaja da bi bijes i negativnu energiju, svojstvene za današnje vrijeme, svatko od nas trebao zamijeniti pozitivnim stavom. Za vizualni identitet projekta snimljeni su izrazi lica 50 različitih ljudi i oni prikazuju suvremeno društvo i probleme iz naslova. Kada u veljači izađe zadnji dio trilogije, album će biti objavljen u obliku vinilnog box-seta i klasičnog CD-a.