Aktualno: The Streets, Her, Tracey Thorn

 

Mike Skinner je ponovno aktivirao svoj pseudo hip-hop projekt The Streets koji ga je prije 20-ak godina promovirao u glasnogovornika generacije. Od njega je 2011. odustao da bi se bavio drugim glazbenim žanrovima i produkcijom pa smo ga tako prije 3 godine vidjeli i kod nas, u ulozi DJ-a na INmusic festivalu. U međuvremenu je lutao kroz ne previše uspješne suradnje i radove, a krajem prošle godine objavio je 2 pjesme Burn Bridges i Sometimes I Hate My Friends More Than My Enemies koje su najavile privremeni povratak The Streets i jednokratnu europsku mini-turneju u travnju. Ovih je dana izašla još jedna stvar, odlična If You Ever Need To Talk I’m Here koja priziva autorove najslavnije dane, i bez obzira na to što album za sada nije u planu vrlo je vjerojatno da će ovaj povratak donijeti još novih materijala.

Francuski dvojac Her krajem ožujka će objaviti istoimeni nastupni album. Uz tu dobru vijest nažalost stiže i loša. Grupa koja nas je prije dvije godine oduševila pjesmom Five Minutes ostala je bez Simona Carpentiera koji je u kolovozu prošle godine preminuo od raka. Preostali član Victor Solf dovršio je zajednički materijal i to mu je pomoglo da prebrodi gubitak prijatelja još iz vremena školskih klupa. Kao glazbenici njih dvojica su blisko surađivali posljednjih 10 godina, a budućnost cijelog projekta je neizvjesna iako bi Solf želio da ove pjesme pronađu put i do publike na koncertima. Kao najava albumu izašla su 2 singla koja predstavljaju oba lica grupe Her, post-rock obojena laganica We Choose i klasična soul stvar Neighborhood.

Polovica nekad vrlo popularnog dua Everything But The Girl i jednom prilikom važna suradnica Massive Attack, danas kantautorica Tracey Thorn, izdat će sljedećeg mjeseca album jednostavno naslovljen Record. Od njezine posljednje autorske ploče Love And Its Opposite prošlo je već 7 godina, a novo izdanje najavila su dva singla, Queen i upravo objavljena pjesma Sister u kojoj gostuje neo-soul pjevačica Corinne Bailey Rae. Nove stvari glazbenicu vraćaju u synth-pop vode za što je većim djelom zaslužan producent Ewan Pearson, dok u pratećem bendu ritam sekciju čine djevojke iz Warpaint – bubnjarica Stella Mozgawa i basistica Jenny Lee Lindberg. Gitaru svira sama Tracey.