Predstavljamo: Sofi Tukker

Uvijek nasmiješeni dvojac Sofi Tukkerteško je smjestiti u postojeće žanrove. Oni su pop, imaju plesne ritmove, indie rifove, raznolike glazbene utjecaje sa svih strana svijeta, vole nastupati uživo, snimaju za Ultra Records i nemaju gotovo nikakve veze sa zvukom te izdavačke kuće. Njihov uspjeh bio je sve drugo samo ne planiran. Čak se i nastanak banda dogodio potpuno slučajno kada je pjevačica i gitaristica Sophie Hawley-Weld upoznala producenta i perkusionistu Tuckera Halperna na sveučilištu Brown gdje su oboje jednom prilikom solo nastupili. Samo dva mjeseca kasnije već su radili zajedno, preselili južnije u New York i objavili prvu stvar Drinkee. Pjesma im je odmah donijela nominaciju za nagradu Grammy te najavila nastupni EP Soft Animals koji su kritičari, u nedostatku boljeg termina, prozvali tropical-discoglazbom.

Tucker se nikad nije planirao profesionalno baviti muzikom, basket je bio njegova stvar, dok je Sophie, u drugu ruku, cijelog života pjevala u raznim zborovima i povremeno pisala pjesme. To je oduvijek bio moj san, iako si to vjerojatno nisam odmah priznala, kaže ona. Rođena u Njemačkoj, Sophie je prvih 20 godina provela živeći u Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji i Kanadi, okružena brojnim kulturnim utjecajima koji su doveli do neobičnog spoja egzotičnih nota i do toga da većinu pjesama pjeva na portugalskom, jeziku koji je studirala na faksu.

Uspjeh pjesme Drinkee preko noći je sve promijenio. Odjednom su o njima pisali veliki mediji poput The New York Timesa, našli su se na poznatim festivalima i svirali pred publikom koja je znala njihovo ime. Sva ta energija rasla je iz dana u dan i rezultirala novim pjesmama. Uslijedili su razigrani art-pop singlovi JohnyFuck They i Energia, a zatim je krajem prošle godine Apple uzeo njihovu pjesmu Best Friend za reklamu svog iPhonea. Neočekivano za grupu koja još nema ni album, stvari su se opet prilično dobro zakotrljale pa su Sofi Tukker ovih dana stigli do prvog mjesta Billboardove plesne liste i nastupili u kultnoj američkoj TV emisiji The Tonight Show. Trenutno rade na svom prvom albumu i pripremaju se za koncerte po cijelom svijetu. Nije teško zaključiti da im se budućnost smiješi, isto tako kao što su i oni uvijek dobro raspoloženi kada imaju priliku svirati svoju glazbu.