Recenzija: Rhye – “Blood”

 

Prije 5 godina otkrili smo da je Kanađanin Michael Milosh pjevač kojem bi mnoge žene pozavidjele na glasu. Projekt Rhyetada je izdao prvijenac Woman koji se već u naslovu poigrao s aluzijom na račun njegovog nježnog falseta. Sada se, nakon dosta vremena, Milosh vratio s drugim albumom Blood koji opet donosi za njega specifične neo-soul vokale, a glazbeno je na tragu sanjivih polu-plesnih melodija kakve znaju snimiti Massive Attack i Jungle. Nježni i umirujući svijet ovog akademskog glazbenika, koji u pop muziku ugrađuje elemente jazza i klasične glazbe, danas je malo drugačiji od onog s kojim se predstavio na prvoj ploči, a to se u prvom redu odnosi na stihove. Naime, novi album je tematski ozbiljnija i mračnija ploča nastala u životno izazovnom razdoblju za autora – vremenu koje je obilježio propali brak, dugotrajan spor sa starom izdavačkom kućom, ali i odlazak njegovog važnog suradnika, danskog producenta Robina Hannibala.

Dok je prvi album bio studijska ploča koju je nakon snimanja trebalo prilagoditi živim nastupima, Blood je imao suprotan proces nastanka. Glazba i zvuk koje on donosi nastajali su kroz koncertno djelovanje Rhye, bili su napisani i razrađeni u dodiru s publikom, a tek zatim preneseni u studio. Rezultat je prirodan, organski zvuk nove ploče, dobiven uz pomoć studijskih glazbenika, odnosno bez upotrebe sintetičkih instrumenata. Tako na albumu uopće nema ritam mašine već sve perkusije sviraju pravi bubnjari, a tu su i puhački i žičani ansambli čije su dionice snimljeno uživo. Milosh i njegovi Rhye ove godine idu na veliku svjetsku turneju koja će obuhvatiti nekoliko kontinenata (Amerika, Azija i Europa), a čak i ako vam se učini da je Blood za nijansu slabiji od prvijenca, imajte na umu da su nove pjesme rađene prvenstveno kao materijal za live nastupe.

Istovremeno s albumom izašao je i singl Count To Five. Video za njega inspiriran je ranijim klipom za pjesmu Taste koji je snimila profesionalna, ali fanovska ekipa internet plesača. Potaknut tom idejom Milosh je putem Instagramapozvao sve zainteresirane da se priključe. Rezultat je šarmantni videospot koji u prvi plan stavlja osobnost plesačica iz cijelog svijeta, snimljen na 6 različitih lokacija – u Berlinu, Tokiju, Moskvi, Gani, Nacionalnom parku Joshua Tree i u Los Angelesu.