Video: Courtney Barnett, Field Music, Rhye

 

Samo nekoliko mjeseci nakon ploče koju je snimila s američkim kolegom Kurtom Vileom, australska kantautorica Courtney Barnett već sprema novo izdanje. Njezin drugi solo album Tell Me How You Really Feel izaći će u svibnju, a ovog ga je tjedna najavio singl Nameless, Faceless. Na sceni je od 2010. kada je počela kao gitaristica u lokalnim bendovima u Melbourneu, gdje je novcem od prvih gaža pokrenula vlastitu izdavačku kuću Milk Records. Prije 3 godine izašao je njezin prvijenac Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit, ploča koja se danas smatra indie klasikom i koja joj je donijela nominaciju za Grammy. Courtney je poznata po tome da vješto barata riječima, dok je zvukom okrenuta prema folk rocku. Tako je i nova pjesma britka kanonada stihova s direktnom porukom protiv nasilja nad ženama. Video u obliku šarenog kolaža režirala je nagrađivana australska animatorica Lucy Dyson.

Britanski duo Field Music prije nekoliko tjedana objavio je album Open Here, a sada se konačno za prošlogodišnji, prvi najavni singl Count It Up pojavio i video. Redatelj je Andy Martin koji je za njih napravio već nekoliko spotova, specijalist za kratke video radove i redoviti suradnik BBC-ja. Grupu čine braća David i Peter Brevis čije se slojevite art-rock konstrukcije čuju i ovdje – pogotovo međusobna igra višeglasjem, solo minijatura na klaviru ili saksofon pri kraju pjesme. Video su snimili u svom rodnom Sunderlandu i bez obzira na to što se u njemu ništa konkretno ne događa, kadrovi cijelo vrijeme vrlo dinamično prate glazbu i braću dok hodaju ili voze ulicama grada.

Michael Milosh, glavna osoba iza projekta Rhye, za Valentinovo je pustio videospot koji može djelovati prigodno, ali je zapravo univerzalan i na topao način prikazuje sve situacije do kojih dolazi u ljubavnim vezama. Video za Song For You režirali su sam Milosh i njegova današnja djevojka, kalifornijska glumica i multimedijalna umjetnica Geneviève Medow Jenkins, čija se gola fotka ujedno nalazi na omotu albuma Blood s kojeg je pjesma skinuta. Iako bi bilo za očekivati da ih vidimo i u spotu, umjesto autora ovdje ipak glume pravi glumci – Nathalie Kelley i Christopher Brochu.