Video: Editors, The Shacks, Her

 

Sigurno nema bolje najave za skori koncert Editorsa u Zagrebu od novog singla Hallelujah (So Long). Pjesma je jedna od najsnažnijih koje su dečki snimili, a grupa 17. travnja dolazi u Tvornicu kulture promovirati album Violence do čijeg izlaska je ostalo još samo tjedan dana. Kao i prvi najavni singl Magazine i ova pjesma je društveno angažirana, inspirirana strašnim uvjetima koje su članovi engleskog benda prije par godina vidjeli u izbjegličkim kampovima na sjeveru Grčke. Glazbeno je to vrlo energična rock stvar, a jednako je silovit i video koji je režirao nizozemski multimedijalni umjetnik rođen u Iranu Rahi Rezvani, već neko vrijeme suradnik grupe.

The Shacks je mladi njujorški trojac koji svira starinski rock s elementima soula i funka. Prije 2 godine objavili su istoimeni mini album na kojem se našla vrlo osjećajna obrada pjesme Raya Daviesa This Strange Effect, izvedba kakva u startu ostavlja jak dojam. Grupu čine multi-instrumentalist Max Shrager, glazbenik koji je već radio s retro izvođačicama poput Lane Del Rey i Sharon Jones, te pjevačica Shannon Wise i bubnjar Ben Borchers. Novi singl Follow Me najava je njihovog prvog pravog albuma Haze koji će krajem ožujka izaći za bruklinsku nezavisnu etiketu Big Crown Records, specijaliziranu upravo za moderan pristup retro glazbi. Video je režirala Catherine Orchard prepoznatljiva po nježnim i upečatljivim vizualima koji i ovdje u prvi plan stavljaju žensku senzibilnost.

Kako bi ilustrirala pozitivnu poruku pjesme Neighborhood (Susjedstvo) koja govori o prihvaćanju ljudi i njihovih različitosti te preispituje koncept zidova i granica, neo-soul ekipa iz francuskog projekta Her snimila je prigodni video. Pjesma je zadnji najavni singl pred izlazak nastupnog albuma, naslovljenog samo Her, koji će krajem ožujka izaći za Republic Records. Spot je režirao mladi francuski redatelj Cédric Dubourg, a grupa od prvog dana puno pažnje polaže u vizualnu prezentaciju, pa su tako odličan dojam ostavili i raniji klipovi za Five MinutesUnion i Quite Like.