U-Roy Solid Gold

[Album tjedna] U-Roy – Solid gold

Reggae toasting razvio se 1960-ih na Jamajci.

Prigodna zdravica top DJ-a na karipskom uličnom soundsystemu mogla je biti od krucijalne važnosti u bespoštednom soundclashu sa suparničkom ekipom.

Bučno ulično nadmetanje podignuto je na viši level 1970. kad je popularni  pjevač John Holt skužio fenomenalno talentiranog toastera U-Roya i ubacio ga u studio kod producenta Dukea Reida.

U-Roy je snimio ultimativni hit „Wake the Town“ s kojim se munjevito popeo na vrh jamajčanskog charta.

U toj  legendarnoj akciji, najbolje opisanoj u knjizi kulturnog antropologa Normana Stoizoffa „Wake the Town and Tell The People: Dancehall Culture in Jamaica“, U-Roy je postavio temelje dancehall reggae stila, gdje su ga prozvali The Originator i The Teacher, a godinama kasnije njegov toasting prepoznat kao  nezaobilazna inspiracija prvih američkih repera.

U međuvremenu su na U-Roya zabrijali i londonski pankeri pa je postao jedan od simbola trajnog punk reggae savezništva. 

 

Stari U-Roy, pravim imenom Ewart Beckford umro je 17. veljače 2021. u Kingstonu.

Diskografska kuća Trojan ispratila ga je posthumnim albumom „Solid Gold“ za koji je sastavljen vrlo impresivan popis gostiju.

S  jamajčanke strane u projekt su uključeni Sly & Robbie, Big Youth, Ziggy Marley, Jesse Royal, Richie Spice, Rygin King i Scientist, UK reggae predstavlja David Hinds, iz New Yorka su došli Shaggy i Santigold, a iz Londona Mick Jones.

 

Osim prenapuhanog otvaranja sa Ziggy Marleyem, „Solid Gold“ je prvoklasan reggae album koji je pokriva sve aspekte  mitova i legendi o U-Royu.

Udarni singl je remake „Man Next Door“ sa Santigold, a grandiozni epitaf koji supotpisuju Big Youth, Mick Jones i Scientist sastoji se od dvije verzije 15-minutne „Every Knee Shall Bow (Miseducation).

 

R.I.P. U-Roy 

U Roy

Autor: Ilko Čulić